Δευτέρα 27.05.2024

της δημοσιογράφου Κατερίνας Κουρτέλη

411 αιτήσεις για ζημιές από το χαλάζι του Νοεμβρίου στην Αργολίδα

Τον Νοέμβριο του 2023, η Αργολίδα επλήγη από ισχυρό χαλάζι, το οποίο προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του χαλαζιού, ο ΕΛΓΑ προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διενέργειας εκτιμήσεων για την καταγραφή των ζημιών.

Η παρακάτω απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Διονυσίου Σταμενίτη, στην υπ’ αριθ. 1876/21-11-2023 ερώτηση του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κ. Κ. Μπούμπα, παρέχει ενημέρωση για την πορεία των εκτιμήσεων και των αποζημιώσεων.

Δείτε την απάντηση:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, από το χαλάζι που σημειώθηκε στην Αργολίδα στις αρχές Νοεμβρίου 2023, προκλήθηκαν ζημιές κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες, διενεργήθηκαν οι προβλεπόμενες επισημάνσεις από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ, έγιναν 18 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 411 δηλώσεις ζημιάς.

Οι εκτιμήσεις έχουν ολοκληρωθεί.Το αρμόδιο Υποκατάστημα μάλιστα στελεχώνεται με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό 20 ατόμων επιπλέον των μονίμων, προκειμένου το εκτιμητικό έργο να ολοκληρώνεται έγκυρα και έγκαιρα.

Θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων και καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς.

Τονίζεται ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά πολύ νωρίς, ακόμη και την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο, και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα. Αποκατέστησε μάλιστα και μια μεγάλη αδικία, επαναφέροντας το καθεστώς σε μια εφάπαξ πληρωμή και όχι σε δόσεις όπως είχε καθιερώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (70% – 20% -10%).

Επίσης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που για πρώτη φορά, το 2020, ενεργοποίησε το άρθρο 7 του Ν.3877/2010 και επιχορήγησε τον ΕΛΓΑ με τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας, ύψους 400 εκ. ευρώ ως τώρα, γεγονός που κατέστησε εφικτές τις έγκαιρες και έγκυρες διαδικασίες εκτιμήσεων και πληρωμών.

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ