Κυριακή 19.05.2024

της δημοσιογράφου Κατερίνας Κουρτέλη

Αναδρομικά 54 μηνών θα λάβουν 6.700 συνταξιούχοι – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Περί τους 6.700 συνταξιούχους θα λάβουν αναδρομικά 54 μηνών την επόμενη εβδομάδα

Περίπου 6.700 συνταξιούχοι της Ολυμπιακής αναμένεται να λάβουν αναδρομικά 54 μηνών, ύψους χιλιάδων ευρώ, με εμβόλιμη πληρωμή την ερχόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα πρόκειται για αναδρομικά από εκκρεμείς επανυπολογισμούς κύριων συντάξεων που ξεκίνησε να πληρώνει ο ΕΦΚΑ αφού ήδη την προηγούμενη εβδομάδα πληρώθηκαν 1.085 συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ.

Παράλληλα οι περίπου 6.700 συνταξιούχοι της Ολυμπιακής που θα λάβουν αναδρομικά, θα δουν αυξημένες συντάξεις κατά τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Απριλίου.

Οι επανυπολογισμοί ήταν σε εκκρεμότητα για 54 μήνες, περίπου 4,5 χρόνια, και τώρα εκκαθαρίζονται.

Ήδη, πληρώθηκαν αναδρομικά πολλών χιλιάδων ευρώ, στην πρώτη ομάδα 1.085 παλαιών συνταξιούχων του ΗΣΑΠ με εκκρεμείς επανυπολογισμούς και κατά μέσο όρο εισέπραξαν 12.000 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για αναδρομικά 54 μηνών και το ακριβές ποσό εξαρτάται από την αύξηση της σύνταξης που θα λάβει ο συνταξιούχος. Για παράδειγμα εάν ένας συνταξιούχος δει αύξηση στη σύνταξη του κατά 180 ευρώ τότε θα λάβει αναδρομικά 180Χ54 μήνες =9.720 ευρώ.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν και μειώσεις συντάξεων λόγω επανυπολογισμού για κάποιους συνταξιούχους που έχουν κυρίως πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης.

Προσωπική διαφορά

Η διακύμανση των αναδρομικών οφείλεται στις συντάξεις και στο αν και πόση προσωπική διαφορά έχουν οι συνταξιούχοι που πρέπει να μηδενιστεί για να δουν την αύξηση στην τσέπη.

Υπενθυμίζεται ότι οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα αναδρομικά θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς σε αυτά τα έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση. Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά. Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

Βελτιωμένοι συντελεστές

Ταυτόχρονα ετοιμάζονται και νέες πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών επανυπολογισμού σε νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) που για διάφορους λόγους έμειναν με τη σύνταξη που πήραν από τον νόμο Κατρούγκαλου χωρίς να επανυπολογιστεί με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου Βρούτση.

Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι αυτές των συντάξεων με παράλληλη ασφάλιση καθώς σε ορισμένα ταμεία (π.χ. ΤΣΑΥ) δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα χρόνων ασφάλισης.

Στους εκκρεμείς επανυπολογσμούς νέων συντάξεων συμπεριλαμβάνονται και συνταξιούχοι από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ ή και το Δημόσιο με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση καθώς και συνταξιούχοι που εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση λαμβάνοντας ακόμη την αρχική τους σύνταξη.

Οι εκκρεμείς επανυπολογισμοί αφορούν παλαιούς και νέους συνταξιούχους δηλαδή πριν και μετά τις 13/5/2016 που ψηφίστηκε ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και έφερε τον επανυπολογισμό συντάξεων στους παλαιούς μετατρέποντας ένα μέρος της σύνταξης σε προσωπική διαφορά, ενώ οι νέες συντάξεις καταβάλλονταν μικρότερες λόγω χαμηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης από τις παλιές.

Η αύξηση των συντάξεων λόγω επανυπολογισμού αφορά τέσσερις κατηγορίες συνταξιούχων πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και τον νόμο Βρούτση.

Συγκεκριμένα:

– όσους συνταξιοδοτήθηκαν με λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης

– συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, χωρίς εφαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης, τόσο του ν. Κατρούγκαλου όσο και του ν. Βρούτση γι’ αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων

– συνταξιούχους μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, από 13/5/2016 μέχρι 30/9/2019, με 30 έτη ασφάλισης και άνω, των οποίων η σύνταξη δεν έχει επανυπολογιστεί με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση

– συντάξεις γήρατος, χηρείας, συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση πριν και μετά τον ν. Κατρούγκαλου.

πηγή : newsbomb.gr

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ