Κυριακή 19.05.2024

της δημοσιογράφου Κατερίνας Κουρτέλη

Εκλογές Τουρκία: Δημοσκόπηση KONDA, προηγείται με 52,7% ο Ερντογάν έναντι του Κιλιτσντάρογλου με 47,3%

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της KONDA, το ποσοστό Ερντογάν ανέρχεται στο 52,7%, ενώ για τον Κιλιτσντάρογλου στο 47,3%.

Έρευνα της KONDA Research που διεξήχθη στις 20-21 Μαΐου δείχνει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AKP) να προηγείται με 52,7%, έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, (CHP) που βρίσκεται στο 47,3%.

Τα ποσοστά αυτά προέκυψαν μετά τον επιμερισμό και των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Η έρευνα διεξήχθη σε 3.607 άτομα σε 34 επαρχίες μεταξύ 20-21 Μαΐου, ανέφερε η τουρκική υπηρεσία του Euronews στις 25 Μαΐου.

ύμφωνα με την έρευνα, το 8,2% των ψηφοφόρων ήταν αναποφάσιστοι και το 2,6% δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει.

 Στην ανακοίνωσή της, η KONDA ανέφερε ότι η έρευνα διεξήχθη μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 28ης Μαΐου με τα αποτελέσματα να μην είναι στο 100% τα τελικά.

Αντίστοιχα, δημοσκόπηση της εταιρείας Asal (19-24 Μαΐου) δείχνει νικητή τον Ερντογάν με ποσοστό 53,4% και ηττημένο τον Κιλιτσντάρογλου με 46,6%.

Στρατηγικές μετατόπισης ψήφων

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στην Τουρκία, στις 14 Μαΐου, δεν είχε καμία σχέση με τις προβλέψεις των δημοσκόπων που έδειχναν τον Κιλιτσντάρογλου να προηγείται, αποτελώντας έκπληξη τόσο για τους ψηφοφόρους όσο και για τον πρόεδρο Ερντογάν.

Στον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου, ο Ερντογάν κέρδισε το 49,4% των ψήφων, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου το 44,9%.

Στον δεύτερο γύρο όμως προβλέπεται να «μοιραστεί» διαφορετικά η πίτα καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί Σινάν Ογάν, (πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος ΑΤΑ) αλλά και ο Ουμίτ Οζντάγ, ( ακροδεξιός πρόεδρος του κόμματος ZP), έχουν διαλέξει ποιον αρχηγό θα στηρίξουν.

Αναλυτικότερα ο Σινάν Ογάν, ο οποίος συγκέντρωσε 5% στον πρώτο γύρο των εκλογών, θα στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δεν τα «βρήκε» με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μέσα στην εβδομάδα.

Ενώ πέρα από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), που θα ξανά στηρίξει το κόμμα του Κεμάλ Κιλοτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο, ο Κιλιτσντάρογλου θα έχει και τη στήριξη του  Ουμίτ Οζντάγ, ο οποίος συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο ποσοστό 2,2%.

27204946 1

Πλειοψηφία Ερντογάν – Μπαχτσελί στο Κοινοβούλιο

Την Κυριακή 14 Μαΐου, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι και πάλι ο μεγάλος νικητής των εκλογών, με 49,5%, ενώ οι άλλοι δύο υποψήφιοι πρόεδροι έλαβαν ο μεν Κιλιτσντάρογλου το 44,89%, ο δε Σινάν Ογάν το 5,17%. Ο αποσυρθείς από την κούρσα Μουαρέμ Ιντζέ, έλαβε 0,44%.

16752548

Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές, η Λαϊκή Συμμαχία Ερντογάν-Μπαχτσελί έλαβε 322 έδρες, η Εθνική Συμμαχία των έξι κομμάτων 213 έδρες και η Συμμαχία του Μόχθου, των Κούρδων και των Αριστερών, 65 έδρες.

Αυτό σημαίνει ότι η συμμαχία που υποστήριξε τον Ερντογάν έχει ήδη εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, κάτι που κάνει ευκολότερη την ούτως ή άλλως διαφαινόμενη εύκολη επικράτηση του σημερινού προέδρου της δημοκρατίας στο δεύτερο γύρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πολιτικά κόμματα που κατέρχονται ανεξάρτητα και επιθυμούν να αποκτήσουν μια έδρα στο κοινοβούλιο πρέπει να υπερβούν το εκλογικό όριο, το οποίο αντιστοιχεί στο 7% των ψήφων, ενώ αν είναι μέρος μιας συμμαχίας, τότε το σύνολο των ψήφων αυτής της συμμαχίας πρέπει να υπερβεί το ποσοστό του εκλογικού ορίου.

ΠΗΓΗ : dikaiologitika.gr

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ