Κυριακή 19.05.2024

της δημοσιογράφου Κατερίνας Κουρτέλη

Καιρός: Πού θα σημειωθούν βροχές τις επόμενες ώρες – Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Αυξημένη υγρασία, νοτιάδες και άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι και το Σάββατο – Νέο σύστημα κακοκαιρίας από την Κυριακή.

Άνοδος της θερμοκρασίας και αστάθεια με τοπικές βροχές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στην Ελλάδα μέχρι και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, την ίδια ώρα που η Dυτική Ευρώπη δέχεται αλλεπάλληλα «κύματα» κακοκαιρίας και πολικές αέριες μάζες από τον Βόρειο Ατλαντικό.

Στον παρακάτω χάρτη με τη θερμοκρασία των αερίων μαζών σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, βλέπουμε τις ψυχρές αέριες μάζες στη δυτική Ευρώπη και τις θερμές αέριες μάζες στην Ανατολική Ευρώπη την Παρασκευή 23/2. Στην περιοχή μας, οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας θα κυμαίνονται έως περίπου 5 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ στα Βόρεια Βαλκάνια έως και 10 °C υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020.

Στους ορεινούς όγκους της Βόρειας Ισπανίας, της Νότιας Γαλλίας και γενικά στις Άλπεις οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές κατά διαστήματα έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Το ύψος χιονιού σε αυτές τις περιοχές είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 25 ετών, και οι χιονοπτώσεις που προβλέπονται θα είναι οι πιο αξιόλογες του φετινού χειμώνα μέχρι στιγμής.

Στη χώρα μας, βροχοπτώσεις προβλέπονται να εκδηλωθούν από την Κυριακή 25/2, για τις οποίες η επιστημονική ομάδα του meteo θα ενημερώνει με νεότερες ανακοινώσεις. Η θερμοκρασία πάντως θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα με την επικράτηση νοτιάδων.

Σημαντικές βροχές δεν περιμένουμε μέχρι και το Σάββατο, ενώ το διήμερο Κυριακής – Δευτέρας προβλέπεται επιδείνωση του καιρού, με βροχές και καταιγίδες σε όλη σχεδόν τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Πέμπτη προβλέπονται νεφώσεις κυρίως στα δυτικά και νότια, με τοπικές βροχές κυρίως στην Πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο, την Κρήτη και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα ηλιοφάνεια με σύννεφα κατά διαστήματα και πιθανώς τοπικές βροχές μικρής έντασης και διάρκειας. Οι άνεμοι ασθενείς και βαθμιαία νότιοι έως 5 μποφόρ στα πελάγη. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα φτάσει τους 14 με 16 και τοπικά τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα πρόσκαιρων ασθενών βροχών. Οι άνεμοι ασθενείς και βαθμιαία νότιοι έως 4 μποφόρ, η θερμοκρασία το μεσημέρι έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια, ασθενείς άνεμοι και θερμοκρασία έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή και το Σάββατο προβλέπονται τοπικές βροχές στα δυτικά, καθώς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη. Οι νοτιάδες βαθμιαία θα ενισχυθούν έως 6 με 7 μποφόρ στα πελάγη, ευνοώντας τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Η θερμοκρασία θα ανέβει και θα φτάσει σε αρκετές περιοχές τους 19 με 20 βαθμούς.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα ένα βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού, με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο την Τρίτη ο καιρός θα βελτιωθεί.

kairiko-kairostora-kairossimera-flevaris

πηγή : protothema.gr

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ