Δευτέρα 27.05.2024

της δημοσιογράφου Κατερίνας Κουρτέλη

«Κλείδωσαν» το επίδομα προσωπικής διαφοράς και η αύξηση του επιδόματος αλληλεγγύης

Συντάξεις – Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις: Τον Ιουνάριο, αντί τον Δεκέμβριο που ήταν αρχικά προγραμματισμένο, θα καταβληθεί το επίδομα προσωπικής διαφοράς – Ποιοι συνταξιούχοι θα το λάβουν;

Στη δέσμευση πως οι καταβολές του επιδόματος προσωπικής διαφοράς καθώς και η αύξηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης θα πραγματοποιθούν κανονικά, προχώρησε η κυβέρνηση.

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα δοθεί σε όσους συνταξιούχους δεν λαμβάνουν την οριζόντια ετήσια αύξηση.

Πρόκειται για εφάπαξ ενίσχυση που κυμαίνεται μεταξύ 100 και 300 ευρώ και εξαρτάται, καταρχήν, από την ύπαρξη προσωπικής διαφοράς, η οποία «ροκανίζει» την ετήσια αύξηση, το ύψος της σύνταξης και άλλες τυχόν ενισχύσεις, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα. Η ετήσια αύξηση προσδιορίζεται από το άθροισμα του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης διά του δύο.Η προσωπική διαφορά μειώνει έως εκμηδενίζει το τελικό ποστοσό αύξησης που λαμβάνει ο συνταξιούχος.

Ωστόσο, για τους συνταξιούχους που έχουν άθροισμα συντάξιμων αποδοχών έως 1.600 ευρώ, προβλέπεται η καταβολή της προσωπικής διαφοράς.

Επίσης, σημειώνεται στο ρεπορτάζ ότι ετήσια αύξηση μειώνει κάθε χρόνο την προσωπική διαφορά έως ότου όλοι οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξη.

Το επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους θα δοθεί κανονικά τον μήνα Ιανουάριο ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο REAL FM και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλλα, o υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης.

Αναφορικά με τη διάταξη που επιτρέπει στους εργαζόμενους να εργάζονται Σαββατοκύριακο με προσαύξηση μισθού, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε τα εξής:
«Στο νομοσχέδιό μας έχουμε μία διάταξη για τις βιομηχανίες τροφίμων – αναψυκτικών και εμφιαλώσεως νερού όπου τους επιτρέπουμε να έχουν επταήμερη λειτουργία, δηλαδή οι εργαζόμενοί τους να δουλεύουν πενθήμερο με κυλιόμενες βάρδιες συμπεριλαμβάνοντας και το Σαββατοκύριακο. Αυτό το κάναμε διότι με οικονομοτεχνική μελέτη που κατατέθηκε στο γραφείο μας αποδείχθηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές ζημιώνονται πολύ από το κλείσιμο των μηχανών τους την Κυριακή. Μέχρι να ξαναπάρουν μπρος τα μηχανήματα αυτά – χάνουν στην πραγματικότητα και τη Δευτέρα-, άρα παθαίνουν ουσιαστική ζημία στην παραγωγική τους διαδικασία. Φαντάζομαι όλοι συμφωνούμε ότι θέλουμε να αυξηθούν οι εξαγωγές μας και να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές το ζητούν διότι η υπερωριακή απασχόληση την Κυριακή πληρώνεται με συν 40%, άρα έχουν υψηλότερα εισοδήματα».

Ερωτώμενος για τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως οι ρυθμίσεις είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Και συνέχισε: «Το λέω γιατί πολύς κόσμος θα αναρωτιέται πότε θα ψηφιστούν. Εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο μας δώσει την έγκριση μέχρι την επόμενη Τετάρτη που θα είμαστε στην Ολομέλεια, θα κατατεθούν στην Ολομέλεια για να ψηφιστούν σε αυτό το νομοσχέδιο. Εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσει, θα μπουν αναγκαστικά οι ρυθμίσεις σε επόμενο νομοσχέδιο γιατί είναι εκ του συντάγματος υποχρεωτικό όποιες διατάξεις επηρεάζουν το ασφαλιστικό μας σύστημα να περνάνε από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

πηγή: newsbomb.gr

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ