Κυριακή 19.05.2024

της δημοσιογράφου Κατερίνας Κουρτέλη

Νέο μπλόκο για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα – Θα πρέπει να έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο

Απαγορευτικό δόμησης στα «τυφλά» ακίνητα χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο βάζει απόφαση του ΣτΕ

Τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται εντός ζώνης οικισμού αλλά είναι χωρίς πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο, δεν είναι οικοδομήσιμα.

Oπως επισημαίνει η απόφαση του πενταμελούς Ε’ Tμήματος του ΣτΕ με πρόεδρο τον κ. Ντουχάνη και εισηγήτρια την κ. Θεοδωρικάκου, «αν και το συγκεκριμένο ακίνητο που βρίσκεται εντός ζώνης οικισμού στη Ρόδο προσομοιάζει με τα εντός οικισμού οικόπεδα λόγω της εγγύτητάς του σ’ αυτόν, δεν διαθέτει πρόσωπο σε κοινόχρηστη δημόσια οδό, η ζώνη των 500 μέτρων από τα όρια οικισμού είναι έκταση εκτός σχεδίου πόλης, ενώ σε κάθε περίπτωση και τα εντός σχεδίου ή τα εξομοιούμενα με αυτά εντός οικισμού ακίνητα απαιτείται να έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο προκειμένου να είναι οικοδομήσιμα».

Η εν λόγω απόφαση, όπως επισημαίνουν πηγές από τον τεχνικό κόσμο στον «Ελεύθερο Τύπο», πιθανά να επηρεάζει το νομοσχέδιο που αναμένεται να θέσει σε διαβούλευση τις επόμενες ημέρες το ΥΠΕΝ, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «πρόκειται για ένα ακόμη ξεκάθαρο μπλόκο που βάζει το ΣτΕ στην εκτός σχεδίου δόμηση, ακόμα και αν πρόκειται για ακίνητο το οποίο βρίσκεται πλησίον σε ζώνη οικισμού».

Από το υπουργείο, πάντως, σύμφωνα με τα όσα εξηγούν πηγές στον «Ε.Τ.», το Συμβούλιο της Επικρατείας με αυτή του την απόφαση έβαλε μπλόκο στα «τυφλά», δηλαδή όσα δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο και εξυπηρετούνται από δουλεία διόδου (σ.σ.: δυνατότητα επικοινωνίας κάθε ακινήτου με δημόσια οδό). Οπως διευκρινίζουν, «εμείς με τη ρύθμιση κάνουμε αναφορά σε δικαίωμα δόμησης στην εκτός σχεδίου και στις περιπτώσεις δουλείας για τα προ του 1985, άρα δίνουμε εν μέρει λύση στο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, η οριστική λύση όλου αυτού του προβλήματος έρχεται με την καταγραφή και το χαρακτηρισμό συνολικά του οδικού δικτύου της χώρας, αλλά και με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια».

Η απόφαση του ΣτΕ

Στην περίληψη της απόφασης, διευκρινίζεται ότι «ένα γήπεδο θεωρείται ότι έχει πρόσωπο, δηλαδή κοινό όριο σε δρόμο, που το καθιστά οικοδομήσιμο, όταν ο δρόμος αυτός, ανεξαρτήτως αν είναι εθνικός, επαρχιακός, δημοτικός ή κοινοτικός (πλην των αγροτικών, που αποτελούν ιδιαίτερη κατηγορία και δεν καθιστούν οικοδομήσιμα τα γήπεδα, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις), υφίσταται νομίμως και είναι ήδη διανοιγμένος, κατά τρόπον ώστε να είναι προσπελάσιμος και να παρέχει εν τοις πράγμασι επικοινωνία με το γήπεδο. Και τα εκτός σχεδίου γήπεδα που δημιουργήθηκαν πριν την έναρξη ισχύος του άρθρου 10 παρ. 1 του Ν. 3212/2003, διεπόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 του Π.Δ. της 24-31.5.1985, όπως αυτό είχε αρχικά, είναι δομήσιμα εφόσον διαθέτουν, μεταξύ άλλων, πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο (δρόμο) νομίμως υφιστάμενο και μη προκύψαντα από ιδιωτική βούληση».

ΠΗΓΗ : NEWSBOMB.GR

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ