Δευτέρα 27.05.2024

της δημοσιογράφου Κατερίνας Κουρτέλη

“Ο Άγνωστος Σωτήρας .”του Πρώτου ΕΠΑΛ Άργους τιμήθηκε στην Κύπρο

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στην φιλόξενη Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλης Λεμεσού εκδήλωση τιμής αφιερωμένης στον Asa Kent Jennings με τίτλο:
«ASA KENT JENNINGS
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ
101 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»
Η εκδήλωση οργανώθηκε και επιμελήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή προς τιμήν του Asa K. Jennings και τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαίδη. Παραβρέθηκαν επίσης μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, λογοτέχνες, πρόεδροι σωματείων, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.
Στην εκδήλωση έγινε προβολή της βραβευμένης ταινίας του 2019, των μαθητών της κινηματογραφικής ομάδας του 1ου ΕΠΑΛ Άργους και 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους με τίτλο «Ο Άγνωστος Σωτήρας».
Προσκεκλημένος από την Ελλάδα ήταν ο Νίκος Πιστεύος, πρώην Διευθυντής του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους και υπεύθυνος της κινηματογραφικής ομάδας του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους και 1ου ΕΠΑΛ Άργους που δημιούργησε την ταινία.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Νίκου Νικολαΐδη. Ο Δήμαρχος ανέφερε πως ο  Δήμος Λεμεσού είναι ο τέταρτος δήμος στο Πανελλήνιο, μέσα σε αυτά τα 101 χρόνια που πέρασαν, ο οποίος τιμά επίσημα τον «Schindler» των Ελλήνων.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Προέδρου του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου κ. Μόνας Σαββίδου Θεοδούλου. Μίλησε για τα 101 χρόνια του Μικρασιατικής Ελληνικής Προσφυγιάς και είπε: .. «Κληρονομιά της προσφυγιάς η μνήμη και ο νόστος. Αναζωπυρώνουμε τη στάχτη της μνήμης κι ενισχύουμε τον νόστο ως μοχλό δημιουργίας πολιτισμού χάριν της αγάπης και της ειρήνης μεταξύ των ανθρώπων και των  λαών».
Ο Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Κώστας Μωράκης διάβασε σε μετάφραση σύντομο χαιρετισμό του Roger Jennings, εγγονού του Asa K. Jennings.
Ο  Γιάννης Αντωνίου απάγγειλε μοναδικά ποίημα που έγραψε για τον Asa. Τίτλος του ποιήματος «Ελπίδας Ανάσταση». Τον συνόδευσε στο πιάνο η μουσικός κ. Νότα Αβρααμίδου.
Ο Κωνσταντίνος Παπαλεοντίου Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής μίλησε για την άγνωστη ιστορία του Σίντλερ της Σμύρνης, που η ιστορία του γύρισε την πλάτη. Το όνομα του δεν αναφέρεται σε κανένα βιβλίο ιστορίας. Σήμερα παραμένει άγνωστος στην Ελλάδα και στην Αμερική. Καμία οδός δεν φέρει το όνομά του (μόνο μία στην Χίο) και κανένας ανδριάντας δεν ανεγέρθηκε ποτέ.
Ο Asa Jennings ήταν ο Αμερικανός, που αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Σμύρνη στη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής για να γλιτώσει όπως όλοι, αλλά παρέμεινε, πήγε στον Κεμάλ και πίεσε  την ελληνική Κυβέρνηση μέχρι να καταφέρει να ηγηθεί στόλου πλοίων που μετέφεραν -διασώζοντας- 350.000 ελληνικές ψυχές από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα.
Ο Νίκος Πιστεύος στη συνέχεια ανέφερε πως η κινηματογραφική ομάδα μαθητών με τη βοήθεια των δασκάλων τους συγκέντρωσε με δυσκολία πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό για τις ανάγκες της ταινίας που ήθελαν να δημιουργήσουν. Το ήθελαν όμως πολύ. Ήταν χρέος τους να κάνουν γνωστό το έργο του Jennings. Και στο τέλος το κατάφεραν. Τίτλος της ταινίας τους «Ο Άγνωστος Σωτήρας»
Η ταινία βραβεύτηκε με:      – το “Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ” στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ 2019                                                                – το Βραβείο “ΗΟΝΟRABLE ΜΕΝΤΙΟΝ 2022” στο STUDENT WORLD IMPACT FILMM FESTIVAL στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών με περισσότερες από 5000 συμμετοχές από 100 χώρες
– το Βραβείο “Best Experimental Film – Acting Code Awards 2023” (Βραβείο καλύτερης πειραματικής ταινίας για το 2023) του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Επιδαύρου.
Επιλέχθηκε για την τελική φάση στα Διεθνή Φεστιβάλ ταινιών:                                                                                              – στο STUFFit Student Film Festival 2020 Queensland Αυστραλίας – στο Student Video Contest 2020 στην Ουάσιγκτον. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ίδρυμα “Robert F. Kennedy” για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.                                                                                           – στο DUFF Festival 2020 στο Ντουμπρόβνικ Κροατίας.
Μετά την προβολή της ταινίας η βραδιά έκλεισε με την αγγελική φωνή της 10χρονης Δέσποινας Τούρβα που ερμήνευσε μοναδικά, τραγούδια της Μικράς Ασίας με τη συνοδεία στο πιάνο της δασκάλας της κ. Νότας Αβρααμίδου.
Υπεύθυνη για την παρουσίαση και συντονισμό της εκδήλωσης η  υπέροχη εκπαιδευτικός Βαλεντίνα Σαλτέ.
Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την εκδήλωση εις μνήμη και προς τιμή Asa Kent Jennings είναι:
Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Παπαλεοντίου
Αντιπρόεδρος: Κώστας Μωράκης
Γραμματέας: Χρυστάλλα Ανδρέου Ιωαννίδου
Ταμίας: Πέτρος Πέτρου
Μέλη: Ασπασία Βασιλείου, Γιάννης Αντωνίου, Νότα Αβρααμίδου, και Στέλιος Στυλιανού.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη “ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ” και στον κ. Χρήστο Βασιλόπουλο, που για άλλη μια φορά ήταν πηγή της έμπνευσης μας. Ευχαριστούμε τους συνθέτες Νίκο Πλατύραχο, Σταμάτη Σπανουδάκη, Ανδρέα Κατσιγιάννη και Ευανθία Ρεμπούτσικα για την ευγενική παραχώρηση της μουσικής τους.
Ομάδα του έργου: Ηλιάνα Ράπτη, Κούβαλης Βασίλης, Ρηγόπουλος Γιώργος, Καρκαζής Σπύρος, Πάλλης Νίκος, Ραφαήλ Χότζα, Παναγιώτα Συγίζη, Κωνσταντίνα Κατσικάρη, Μπρούνο Μύρτος, Γκεράλντο Μουλφάι, Θοδωρής Νικολάου (μαθητές), Υπεύθυνοι καθηγητές: Πιστεύος Νίκος, Τσίγκας Ηλίας, Δέδες Κώστας, Ντέμος Γιώργος, Αθανασάκος Δημήτρης, Προδρομίδου Κατερίνα.
Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον Κωνσταντίνο Παπαλεοντίου και τους υπέροχους συνεργάτες του, για την πρόσκληση να είμαι ομιλητής στην όμορφη εκδήλωση τιμής για το Asa Kent Jennings. Τους ευχαριστούμε για την απίστευτη φιλοξενία τους και που μοιράστηκαν το όνειρό τους μαζί μας. Σύντομα θα ανταμώσουμε για το επόμενο!!
Νίκος Πιστεύος

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ