Παρασκευή 24.05.2024

της δημοσιογράφου Κατερίνας Κουρτέλη

ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταβλήθηκαν 16 εκατ. ευρώ σε 105.000 δικαιούχους – Έρχονται νέες πληρωμές

Σε ποιες διορθώσεις μπορούν να προχωροήσουν οι αγρότες μέχρι τις νέες πληρωμές.

Με την πίστωση της εξισωτικής αποζημίωσης, της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσματος και των νέων αγροτών ολοκληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πληρωμές των υπολοίπων του ΟΣΔΕ 2022.

Έτσι, υπόλοιπα των ενισχύσεων είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς συνολικά 105.000 δικαιούχοι αγρότες, στους οποίους καταβλήθηκε το ποσό των 15.844.541 ευρώ.

Παράλληλα, προ των πυλών βρίσκεται η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης 2023, η οποία αναμένεται προς το τέλος του μήνα.

Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήδη έχει καλέσει τους παραγωγούς να προχωρήσουν στις τελικές διορθώσεις στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ 2023 προκειμένου να ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για την πληρωμή της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης 2023.

Προς τα τέλη του μήνα η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης 2023

Σε διορθώσεις στο ΟΣΔΕ 2023 μπορούν να προχωρήσουν οι αγρότες

Οι διορθώσεις

Έτσι, σε ότι αφορά τους ελέγχους με παρακολούθηση εκτάσεων (monitoring), οι παραγωγοί εφόσον ενημερωθούν για τα ευρήματα θα  μπορούν να προβαίνουν για όλα τα αγροτεμάχιά τους, ανεξαρτήτως σήμανσης που έλαβαν (πράσινα, κόκκινα), στις εξής αλλαγές:

  • αλλαγή της θέσης υφιστάμενου αγροτεμαχίου
  • τροποποίηση της γεωμετρίας υφιστάμενου αγροτεμαχίου
  • κατάτμηση αγροτεμαχίου (π.χ. ένα υφιστάμενο αγροτεμάχιο να «σπάσει» σε δυο)
  • διαγραφή αγροτεμαχίου
  • αφαίρεση αιτήματος ενεργοποίησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης
  • αφαίρεση αιτήματος συνδεδεμένης ενίσχυσης

Να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπεται η προσθήκη, εκ νέου, αγροτεμαχίου που δεν αφορά το ανωτέρω σημείο (γ).

Συστήνεται ωστόσο οι παραγωγοί ή οι χρήστες της ΕΑΕ 2023 να μην προβαίνουν σε αλλαγές για τα αγροτεμάχια που έλαβαν «πράσινη» σήμανση.

Εφόσον γνωστοποιηθεί στον γεωργό ότι περιλαμβάνεται σε δείγμα επιτόπιου ελέγχου που αφορά σε εκτάσεις (πλην εκείνης του βάμβακος, αραβοσίτου και ρυζιού), δεν θα επιτρέπεται καμία από τις παραπάνω αλλαγές.

Οικολογικά σχήματα και συνδεδεμένα καθεστώτα

Παράλληλα, οι αγρότες μπορούν μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2023 να προχωρήσουν στην προσθαφαίρεση οικολογικών σχημάτων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως ορίζονται στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, ενώ μέχρις τις 15 Οκτωβρίου 2023 επιτρέπεται η προσθαφαίρεση συνδεδεμένων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Επίσης επιτρέπονται μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2023 οι αλλαγές ποικιλίας  καθώς και η ένταξη σε ομάδα παραγωγών ή/και σε αγροτικό συνεταιρισμό

Τι ισχύει με τις μεταβιβάσεις

Ο μεταβιβαστής κάνει αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν χρειάζεται να επισυνάψει παραστατικά παρά μόνο αν ενημερωθεί ότι είναι σε δείγμα ελέγχου, η αίτηση οριστικοποιείται και παίρνει πρωτόκολλο ενώ στη συνέχεια ο αποδέκτης μέσω του gov.gr (eae2023.opekepe.gov.gr) κάνει την αποδοχή προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μεταβίβαση.

Υπάρχει μια περιοδική ενημέρωση του gov.gr (υφίσταται υστέρηση στους χρόνους ενημέρωσης μεταξύ καταχώρησης και εμφάνισης) και θα πρέπει να ελέγχεται καθημερινά από τους ενδιαφερόμενους.

Η υποβολή των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων και η αποδοχή αυτών θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 20/10/2023.

πηγή : in.gr

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ