Παρασκευή 24.05.2024

της δημοσιογράφου Κατερίνας Κουρτέλη

Παραλίγο τραγωδία σε πτήση της British Airways που εκτελούσε το Αθήνα – Λονδίνο – Drone πέρασε ξυστά

Έκθεση αποκαλύπτει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο περιστατικό που θα μπορούσε να εκτυλιχθεί σε τραγωδία με αεροπλάνο της British Airways  από Αθήνα για Λονδίνο.

Παραλίγο τραγωδία σε πτήση της British Airways που εκτελούσε το δρομολόγιο από Αθήνα για Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το αεροπλάνο της βρετανικής εταιρείας πέρασε ξυστά από drone, το οποίο πετούσε παράνομα σε υψόμετρο 9.600 ποδών σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, το περιστατικό σημειώθηκε στις 16:30 το απόγευμα της 3ης Ιανουαρίου, τη στιγμή που το αεροσκάφος τύπου Airbus A321 στο οποίο επέβαιναν 180 επιβάτες περίμενε στην ουρά για να μπει στην τελική ευθεία της προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Χίθροου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται με τη σειρά του αναφορά του UK Airprox Board, το drone βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από το φτερό του αεροπλάνου και 9 μέτρων από το τζάμι του πιλοτηρίου.

Είχε παρακάμψει τον περιορισμό ασφαλείας

Να σημειωθεί πως στο λογισμικό των drones υπάρχει κόφτης για να μην μπορούν να ανέβουν πάνω από τα 400 πόδια όμως υπάρχει η εκτίμηση εκτιμάται ότι ο άγνωστος μέχρι στιγμής χρήστης του, είχε παρακάμψει τον περιορισμό αυτό με προσθήκη από το διαδίκτυο και επιπλέον μπαταρίες.

Οι αρχές από την πλευρά τους δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο χειριστής του drone να ήθελε να πετάξει το drone σε τέτοια μεγάλα ύψη, 24 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, προκειμένου να καταγράψει από κοντά, εικόνες από αεροπλάνα.

«Category A»

Σύμφωνα με την αναφορά UK Airprox Board, το περιστατικό θεωρείται Category A. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει περιστατικά υψηλού κινδύνου για σύγκρουση.

Στο κείμενο της αναφοράς περιγράφεται ότι ο πιλότος «αντιλήφθηκε ένα αντικείμενο δεξιά της μύτης του αεροπλάνου. Ήταν μικρό αλλά είχε το σχήμα του drone. Το αντικείμενο αυτό ήταν πάνω από το δεξί φτερό του αεροπλάνου. Οι λεπτομέρειες μεταφέρθηκαν άμεσα στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου του Χίθροου με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να ενημερώνουν τον πιλότο του αεροπλάνου πίσω από αυτό της British Airways».

Ο πιλότος, σύμφωνα με την αναφορά, εκτίμησε ως «υψηλό» τον κίνδυνο σύγκρουσης σημειώνοντας ότι το αντικείμενο ήταν «εξαιρετικά κοντά» στη δεξιά πλευρά του Airbus A321.

Η αναφορά του UK Airprox Board καταλήγει λέγοντας πως «το Συμβούλιο κρίνει ότι η συνολική περιγραφή του συμβάντος από τον πιλότο απεικονίζει μια κατάσταση όπου οι προληπτικές κινήσεις διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο συμβάν και/ή υπήρχε συγκεκριμένος κίνδυνος σύγκρουσης».

Εκπρόσωπός η British Airways, σχολιάζοντας το περιστατικό ανέφερε ότι «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τέτοια περιστατικά και οι πιλότοι μας τα αναφέρουν ώστε οι αρχές να μπορούν να διεξάγουν έρευνα και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα».

ΠΗΓΗ : NEWSBOMB.GR

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ