Παρασκευή 24.05.2024

της δημοσιογράφου Κατερίνας Κουρτέλη

Πορτοκάλια: Σε χαμηλό 100 ετών η παραγωγή, στα ύψη η τιμή του χυμού

Μετά τη Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο.

Σε ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν οι τιμές για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χυμού πορτοκαλιού, καθώς μια σειρά τυφώνων και η εξάπλωση μιας ανίατης ασθένειας έχουν καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα καλλιέργειες εσπεριδοειδών στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Μετά τη Βραζιλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χυμού πορτοκαλιού στον κόσμο. Στη δε αμερικανική επικράτεια, η πολιτεία της Φλόριντας κυριαρχεί στην αγορά φυσικού χυμού πορτοκαλιού. Έναντι του μεγάλου εγχώριου ανταγωνιστή, της Καλιφόρνιας, έχει το πλεονέκτημα ότι τα δικά της προϊόντα σαφώς πιο ζουμερά.

Στην αιχμή της, η τοπική βιομηχανία παρήγαγε κατά μέσο όρο 244 κασόνια πορτοκάλια ετησίως, τώρα όμως όλα έχουν αλλάξει.

Η συνολική παραγωγή χυμού πορτοκαλιού στις ΗΠΑ είναι η χαμηλότερη σε «πάνω από 100 χρόνια», δήλωσε στους Financial Times ο Μάθιου Τζόινερ, διευθύνων σύμβουλος της Florida Citrus Mutual, μιας εμπορικής ένωσης που εκπροσωπεί σχεδόν 2.000 καλλιεργητές. «Πριν από μόλις 20 χρόνια παράγαμε κιβώτια 240 εκατομμυρίων, τώρα τελειώνουμε αυτή τη σεζόν σε κάτι λιγότερο από 18 εκατομμύρια».

Βιταμίνες;

Η πτώση των προμηθειών σημαίνει ότι ο δείκτης μελλοντικής εκπλήρωσης του παγωμένου συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού (FCOJ) του Intercontinental Exchange διαπραγματεύεται τώρα στα 3,00 δολάρια η λίβρα, από 1,76 δολάρια πέρυσι.

Από τότε που καθιερώθηκε το 1966, το συμβόλαιο FCOJ επέτρεψε στους παίκτες του κλάδου να αντισταθμίσουν την αστάθεια της αγοράς αγοράζοντας και πουλώντας μεμονωμένες παραγγελίες έως και 15.000 λιβρών χυμού που αποθηκεύονται σε βαρέλια ή δεξαμενές σε προκαθορισμένη ημερομηνία και τιμή. Το Minneapolis Grain Exchange ξεκίνησε ένα ισοδύναμο χυμού μήλου το 2012 «αλλά ποτέ δεν προσέλκυσε το ενδιαφέρον των συναλλαγών» και έκλεισε έξι χρόνια αργότερα, είπε ο Scoville.

Προκλήσεις

Ο χυμός πορτοκαλιού αντιμετωπίζει τώρα μια δική του πίεση. Περισσότερο από το 90% της προμήθειας των ΗΠΑ προέρχεται από τη Φλόριντα, η οποία επλήγη από έναν ιδιαίτερα καταστροφικό τυφώνα στην αρχή της συγκομιδής τον περασμένο Σεπτέμβριο και χαμηλές θερμοκρασίες τρεις μήνες αργότερα.

Το πρασίνισμα των εσπεριδοειδών – μια ασθένεια που μεταδίδεται από έντομα που ρουφούν το χυμό που καθιστά τους καρπούς από μολυσμένα δέντρα «πράσινους, δύσμορφους και πικρούς», σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ – έχει διαβρώσει την παραγωγή χυμού πορτοκαλιού από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το 2005. Η ασθένεια έχει γίνει επίσης ολοένα και πιο διαδεδομένη στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή στον κόσμο.

«Είμαστε 100% μολυσμένοι εκτός από τα νέα δέντρα που βάζουμε στο έδαφος, και αυτά μολύνονται μέσα σε ένα χρόνο», είπε ο Joyner, αν και νέες «θεραπείες» που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των δέντρων φαίνεται να βελτιώνουν την εικόνα.

Πηγή: ΟΤ

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ