Παρασκευή 14.06.2024

της δημοσιογράφου Κατερίνας Κουρτέλη

Σκόπια: Η Σιλιάνοφσκα συνεχίζει να προκαλεί – «Δεν παραβίασα τη Συμφωνία των Πρεσπών»

«Θα σεβαστώ τη Συμφωνία των Πρεσπών», επανέλαβε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα.

Η «εμπρηστική» ρητορική από πλευράς Σκοπίων συνεχίζεται κι αυτό γιατί η νέα Πρόεδρος της γείτονος χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα, ισχυρίσθηκε ότι δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν κατά την ορκωμοσία της, τη 12η Μαΐου, αποκάλεσε τη χώρα «Μακεδονία», ενώ, επικαλέσθηκε εκ νέου το ατομικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και τον αυτοπροσδιορισμό.

Η Σιλιάνοφσκα, απαντώντας εχθές το βράδυ (27/05) σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις υπενθύμισε ότι το κείμενο του όρκου (νενομισμένη διαβεβαίωση) το υπέγραψε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

«Σεβάστηκα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν βλέπω ότι την παραβίασα. Στην ίδια, εξάλλου, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι στα έγγραφα και την επικοινωνία θα χρησιμοποιείται η ονομασία που προέκυψε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, οπότε δεν βλέπω εδώ ότι αυτό αποτελεί παραβίαση.

Ούτε έσχισα τη νενομισμένη διαβεβαίωση, ούτε είπα ότι δεν θα σεβαστώ το Σύνταγμα, ούτε είπα ότι θα καταγγείλω τη Συμφωνία. Αυτή αποτελεί νομικό γεγονός, πραγματικότητα και εγώ θα την σεβαστώ», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν αυτό μπορεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα σημείωσε ότι το ερώτημα αυτό θα πρέπει να τεθεί στην ελληνική πλευρά. Ακόμη, τόνισε ότι η χώρα της άλλαξε ακόμη και τα έγγραφα για εσωτερική χρήση και επικαλέσθηκε διάταξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με την οποία αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πέντε χρόνια, μετά την ισχύ της, αλλά και το άνοιγμα του πρώτου ενταξιακού κεφαλαίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βολές» κατά της ελληνικής ηγεσίας

«Δεν θα μπορούσα να απαντήσω εγώ, διότι πιθανότατα οι Έλληνες εκπρόσωποι θα μπορούσαν να απαντήσουν καλύτερα. Ακούω ενίοτε και κάποιες προειδοποιήσεις και απειλές, αλλά εγώ λέω ότι είναι αλήθεια ότι στο Διεθνές Δίκαιο ισχύει η αρχή ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι Συμφωνίες.

Πάντως, νομίζω ότι πάντοτε, όταν ζητάμε από τον άλλον να πράξει κάτι, είναι φυσικό, στο πλαίσιο μίας λογικής “win–win”, να διερωτηθούμε τι έχουμε πράξει εμείς. Νομίζω πως όλοι όσοι πήγαν στην Ελλάδα, είχαν τη δυνατότητα να δουν ότι το όνομα που από εμάς ζητούν να σεβαστούμε, αυτοί δεν το επιδεικνύουν πουθενά. Συνεχίζει να υπάρχει ως Σκόπια και μάλιστα, σε πολλά σημεία υπάρχει και το ακρωνύμιο (σ.σ ΠΓΔΜ–FYROM). Να μην αναφερθώ στα Μνημόνια», προσέθεσε η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα.

ΠΗΓΗ : NEWSBOMB.GR

Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ