Παρασκευή 14.06.2024

της δημοσιογράφου Κατερίνας Κουρτέλη

Σπίτι μου: Νέο πρόγραμμα για τα ζευγάρια 40-50 ετών – Τι είπε ο πρωθυπουργός

Νέο πρόγραμμα στέγασης για ζευγάρια 40-50 ετών προγραμματίζει η κυβέρνηση

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, όπως επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, αποτελεί το στεγαστικό πρόβλημα και η εύρεση μίας βιώσιμης και αξιόπιστης λύσης.

Αναγνωρίζοντας πως η πρόσβαση σε αξιοπρεπή και οικονομικά προσιτή στέγαση δεν είναι απλώς μία ανάγκη, αλλά ένα θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα, όπως αναφέρει άλλωστε και το Άρθρο 21 του Συντάγματος, προανήγγειλε ότι «έχουμε πρόθεση να ανοίξουμε νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” ύψους 2 δισ. ευρώ που πρέπει να ολοκληρώσουμε μία διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διευρύνουμε τους ωφελούμενους, όπως τα ζευγάρια ηλικίας 40 – 50 ετών, που είχαν αποκλεισθεί από το προηγούμενο πρόγραμμα».

Με το προηγούμενο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», ύψους 1 δισ. ευρώ, εγκρίθηκαν περίπου 10.000 στεγαστικά δάνεια. Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος προσομοιάζουν στην κοινωνική κατοικία, καθώς οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση για τις εργασίες ανακαίνισης αφότου αναρτούν ηλεκτρονικά το μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών.

Δάνεια σε νέους έως 45 ετών μέχρι και στο 90% της αξίας του ακινήτου
Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού ακολουθεί την πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελλάδος για ευκολότερη χορήγηση στεγαστικών δανείων σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων, μέσω ενός νέου πλαισίου χρηματοδότησης των νοικοκυριών.

Στο εξής, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσφέρουν δάνεια που θα αντιστοιχούν ακόμη και στο 90% της αξίας των ακινήτων, περιορίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν αποταμιεύσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδας έδωσε τη δυνατότητα να χορηγούνται στεγαστικά δάνεια που να αντιστοιχούν ακόμη και στο 90% της αξίας του ακινήτου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες λανσάρουν δάνεια για νέους έως 45 ετών με ευνοϊκότερους όρους.

Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό με εισόδημα ύψους 2.000€ κάθε μήνα, μπορεί να αγοράσει ένα ακίνητο αξίας 148.000€, δίνοντας μετρητά λιγότερα από 15.000€. Για 35 χρόνια, θα πληρώνουν κάθε μήνα 600 ευρώ για να εξοφλήσουν το δάνειο των 133.000€. Όλα αυτά, ενόσω το 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με ρυθμό 13,4% και το 2022 με 11,9%.

ΠΗΓΗ: NEWSBOMB.GR
Array

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ